Home

Nieuws 327 x bekeken 2 reacties

Ten Have wil naar gedegen lupineconcept varkensvlees

Beerta – LTO-varkenshouderij-voorzitter Annechien ten Have is op haar eigen bedrijf druk bezig om de ideeën voor een nieuw concept varkensvlees te realiseren. Ze wil smaakvoller varkensvlees produceren door toepassing van lupine in het rantsoen.

”Ik ben met verschillende partners in gesprek”, aldus Ten Have. Partijen zijn onder meer Kiemkracht (innovatieplatform voor de akkerbouw) en Agrifirm. Ook is ze in gesprek met bestuurders van de provincie Groningen.

”Om een eventueel concept succesvol te laten zijn, is het van belang dat er ook een stuk meerwaarde voor de akkerbouwer in zit. De akkerbouwsector zal werk moeten maken van de verbetering van de lupinerassen”.

Ten Have heeft tien varkens die met lupine in het rantsoen zijn gevoerd, laten slachten. ”We kijken nu naar de smaak; we hebben vlees op de barbecue uitgeprobeerd. We hebben varkens in de diepvries liggen en we hebben ook producten laten maken, zoals worst en dergelijke.”
Ten Have wil onder meer, tijdens De week van de smaak, het product onder de aandacht brengen. Uiteindelijk is het haar bedoeling een volwaardig concept in de markt te zetten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    varkensboertje

    Er zijn wel andere belangrijkere zaken waar ze zich op moet richten in deze tijden. Varkensopbrengstprijs?

  • no-profile-image

    je-Hans

    Gaat Ten Have dan zelf die lupinen verbouwen? Welk gewas zet ze dan daarvoor opzij? Ik bedoel maar, die lupine eiwitten mogen echt niet veel duurder zijn dan de soja eiwitten, anders prijs je jezelf de pan uit, Dus wat is de prijs die je voor de lupine kunt/wilt betalen tov. soja? en hoeveel ton moet je dan oogsten voor een sluitende kostprijs? om bijv het zelfde te verdienen als met een ander akkerbouw gewas? Mischien wil ze de lupinen wel op basis van contract teelt in Polen/Oekraine laten verbouwen en ze dan naar Groningen toeslepen, daar de lupinen omzetten in vlees en stront, Dit vlees in NL laten consumeren en het aldaar vlees van soja eiwitten laten verdringen, wat dan weer geexporteert moeten worden, om over de stront al maar helemaal niet meer te praten. 't Is net als op de Titanic, Annechien is de maestro van het strijk-kwartetje, terwijl de Titanic ten onder gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.