Home

Nieuws

Telersverenigingen geven groen licht crisiskartelplan

Barendrecht – Telersverenigingen in de koepel DPA hebben ingestemd om plannen voor een crisiskartel verder uit te werken. Daarmee willen partijen gerichte marktafspraken doorvoeren en zo de gevolgen van de Ehec-crisis voor de groentenafzet opvangen.

Daarmee willen partijen gerichte marktafspraken doorvoeren en zo de gevolgen van de Ehec-crisis voor de groentenafzet opvangen. Onduidelijk is welke maatregelen de organisaties overwegen. Eerder zijn mogelijkheden genoemd van productiekrimp of het uit de markt nemen van mindere kwaliteiten.

Details willen de partijen in deze fase niet bekendmaken. ”Afgesproken is om hierover een radiostilte in te lassen”, zegt DPA-secretaris Ad Klaassen.

Mededingingsjurist Greetje van Heezik van advocatenkantoor Houthoff Buruma ziet mogelijkheden in de GMO-verordening (gemeenschappelijke marktordening) voor een crisiskartel.

Telersverenigingen kunnen op basis van die verordening gezamenlijk maatregelen overeenkomen om bijvoorbeeld kwaliteitsafspraken te maken en mogelijk ook (een tijdelijke) productiebeperking. Zo’n kartel behoeft geen zware goedkeuringsprocedure. ”Meestal volstaat een melding van Directoraat-generaal Concurrentie met een ’comfort letter’.”

DPA mikt op een spoedige instelling van zo’n kartel. ”De organisaties willen de regeling het liefst eergisteren al invoeren”, zegt Klaassen. Tegelijk willen de telersvereniging zorgvuldig opereren nu de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) nog een besluit voorbereidt over een mogelijk paprikakartel. Volgens Van Heezik is een Europese goedkeuring voldoende om te voldoen aan voorwaarden voor uitzondering in de Mededingingswet en hoeft de NMA zich niet over zo’n kartel te buigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.