Home

Nieuws 236 x bekeken

Stroomcollectief tuinders uitgesteld

De Lier – NIFE Energieadvies stelt waarschijnlijk de introductie van een collectief van stroom leverende tuinders uit. Dat zegt directeur Gerard van Antwerpen.

Van afstel is volgens Van Antwerpen zeker geen sprake. ”De macht van grote energiebedrijven moet worden gebroken. Op dit moment worden stroom- en gasmarkten deels gedicteerd.”

Volgens het oorspronkelijke plan, bekendgemaakt in september 2010, zou het stroomcollectief in januari 2012 van start gaan. Er zijn volgens Van Antwerpen echter obstakels. ”Ik ga liever niet in op de aard van de obstakels, maar zeker is dat ze geslecht kunnen worden. Het doel blijft in elk geval 2012. Aan het oorspronkelijke concept worden geen grote concessies gedaan.”

NIFE Energieadvies wil circa 3 miljard kWh aan opwekkingscapaciteit bundelen. De stroom wordt volgens het plan geleverd door zeker achthonderd decentrale stroomopwekkers, waarvan 80 procent zal bestaan uit tuinders met een WKK. Deelnemers moeten om de continuïteit te waarborgen mogelijk tenminste 500.000 kWh inbrengen. Het beoogde aantal afnemers van de stroom, het liefst een pluriforme groep, ligt ruim boven de duizend.

De laatste drie maanden is de gasprijs op de termijnmarkt (levering 2012) rustig opgelopen van ongeveer 24,5 tot 27,5 cent. De stroomprijs is eveneens langzaam opgelopen. Volgens Van Antwerpen is de sturende hand van de grote energieconcerns nog altijd zichtbaar. Met WKK wordt consistent geen marge gemaakt. De enige remedie: capaciteitsbundeling.

”Het Duitse plan alle kerncentrales de komende jaren uit te faseren heeft weinig invloed heeft gehad op de markt voor stroom. De koppeling van de Nederlandse, Duitse en Noorse stroommarkt via de APX-beurs heeft niet het beloofde effect veroorzaakt, althans niet structureel.”

Als de gasvoorraden in ogenschouw worden genomen, is er toch ruimte voor een daling met 2 tot 4 cent in de maanden augustus en september, aldus Van Antwerpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.