Home

Nieuws 191 x bekeken

Stroom rechtszaken wegens weigeren blauwtong-inenting

Parijs – In Frankrijk lopen nog steeds een flink aantal rechtszaken tegen veehouders die in 2008, 2009 en 2010 hebben geweigerd hun dieren de verplichte vaccinatie tegen blauwtong te geven. Een groot deel van de oorspronkelijk vervolgde boeren kreeg van de rechter vrijstelling van rechtsvervolging maar in veel gevallen heeft de staat daartegen beroep aangetekend.

Dat meldt de overkoepelende organisatie van ‘collectieven tegen de verplichte blauwtong-vaccinatie’, een reeks meestal plaatselijke clubjes van boeren die hun dieren destijds niet wilden inenten. De meeste boeren voerden daarvoor de mogelijke gezondheidsrisico’s van de vaccinatie aan.

Volgens de koepel waren er in 2008, toen de verplichte vaccinatie werd ingevoerd, zeker 2.000 ‘weigeraars’. In het jaar daarop zouden het er nog meer geweest zijn. Al met al hebben de regionale inspecties voor de diergeneeskundige tegen niet meer dan 342 boeren vervolging ingesteld, berekent de organisatie. ‘’Het merendeel van hen is door de kantonrechter vrijgesteld van rechtsvervolging maar in veel gevallen is de inspectie daartegen in beroep gegaan. Het nog steeds aanhouden van die zaken is een verspilling van overheidsgeld, zeker nu de vaccinatie tegenwoordig niet meer verplicht is.’’ Het coördinerend comité wijst er daarbij op dat de staat afgelopen maand de eerste beroepszaak heeft verloren. ''Een reden te meer om deze zaken nu te stoppen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.