Home

Nieuws 373 x bekeken

Stro gratis over Franse tolwegen

Parijs – De ASFA, de organisatie van tolwegbeheerders in Frankrijk, heeft toegezegd dat vrachtwagens met stro geen tol hoeven te betalen.

De beheerders zullen de misgelopen inkomsten ook niet terugvorderen bij de staat, heeft de ASFA tegelijk afgesproken.

In Frankrijk is de Operatie Stro volop aan de gang. Doel is om stro uit gebieden waar er voldoende van is, te transporteren naar veehouders die door de langdurige droogte van afgelopen voorjaar te weinig hebben.

Die onderlinge hulp is overwegend georganiseerd door de boerenkoepel FNSEA en haar regionale afdelingen. Het transport gaat vaak over grote afstanden die sneller over de tolwegen afgelegd kunnen worden. Veel stro komt bijvoorbeeld uit de regio rond Parijs terwijl het naar de Loire-streek of het Centraal-Massief moet.

Geschat wordt dat al met al voor de operatie zo’n 90.000 ritten nodig zijn, waarvan zeker 95 procent over de weg en de rest – voor de langste afstanden - per trein. Omgerekend betekent dat dat er deze zomer wekelijks zo’n 2.000 zware vrachtwagens met stro over het Franse wegennet rijden, die nu dus bij de tolpoorten zonder te betalen mogen passeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.