Home

Nieuws 183 x bekeken

'Streven crisiskartel neemt veel wantrouwen weg'

Poeldijk – De verdeeldheid onder groentetelers lijkt naar de achtergrond te verdwijnen bij het streven naar een crisiskartel.

Vanuit telers van alle verenigingen is het initiatief genomen om gecoördineerd product uit de markt te nemen om schade na de Ehec-crisis te beperken. ”Daarbij zijn we door verschillende muurtjes gebroken”, zegt initiatiefnemer en tomatenteler Jan Zegwaard. ”Dat is één van de grote winstpunten van dit proces. We hebben nog niets, maar er is een breed draagvlak voor samenwerking op dit punt.”

Een crisiskartel is nodig om afspraken te maken die in een associatie van producentenorganisaties (APO) wel kunnen. Pogingen om APO’s op te richten voor verschillende glasgroenteproducten mislukten in 2010. Dat leverde veel oud zeer op. ”We hebben ook in discussies veel oud zeer besproken, maar dat moet ook kunnen. We willen open met elkaar spreken.”

Ad Klaassen, secretaris van koepel voor afzetorganisaties DPA, erkent dat het initiatief van telers bijzonder is voor de sector. ”Ik kan niet een eerder voorbeeld van zo’n initiatief herinneren, maar een crisis is een bijzondere situatie.”

Het initiatief voor zo’n crisiskartel kwam een maand geleden van drie tomatentelers, Dirk van der Kaaij, Jan Zegwaard en Peter Duijvenstijn. Daarna kwam wekelijks een groep van circa veertig telers bij elkaar om ontwikkelingen te bespreken. Daar is het plan van zo’n crisiskartel ontstaan, aldus Zegwaard. Een initiatiefgroep van acht telers werkt het plan nu uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.