Home

Nieuws 202 x bekeken

Stabiliteit Eurozone verder onder druk

Brussel – Spanje en Italië zien de rente op staatsobligaties oplopen richting onhoudbare hoogten, een teken dat het vertrouwen in de Eurozone afbrokkelt.

Wanneer niet snel een oplossing wordt gevonden voor de schuldencrisis stevent de Eurozone volgens ABN Amro af op een diepe recessie die door alle economische sectoren gevoeld zal worden.
Spanje en Italië betaalden gisteren 6 procent voor leningen met een looptijd van tien jaar. Het betreft volgens macro-econoom Nick Kounis van ABN Amro een serieus probleem. De renteverplichtingen van de twee landen worden zo hoog, dat het onmogelijk wordt het overheidsbudget sluitend te krijgen.

De landen lopen dus het risico in een vicieuze cirkel te belanden. De rentes zijn inmiddels wat omlaag maar nog altijd hoog. Opvallend is dat de rentes op Duitse staatsobligaties juist dalen. De tienjaarsrente staat nu op 2,6 procent, een half procentpunt minder dan een maand geleden. Duitsland wordt net als energie en grondstoffen gezien als een veilige haven.

Spanje ”verkocht” vandaag 3,79 miljard euro schuld met een looptijd van twaalf maanden tegen een gemiddelde rente van 3,7 procent. Dat is een vol procentpunt meer dan een maand geleden. Volgens ABN Amro kan de onrust worden weggenomen als eindelijk een deal wordt gesloten over de redding van Griekenland.

Bepaalde landen in de Eurozone vinden dat commerciële banken mee moeten betalen aan het reddingsplan dat een waarde kent van 115 miljard euro. Andere landen willen de financiering beperken tot de overheid en de Europese Centrale Bank.

Spanje en Italië kunnen volgens ABN Amro feitelijk niet gered worden zonder een Europees noodfonds te vergroten van 750 miljard naar 2000 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.