Home

Nieuws 192 x bekeken

Skal laat nalatig biologisch bedrijf meer betalen

Zwolle – Skal gaat een aantal bedrijven vanaf 2012 meer geld vragen voor geleverde diensten. Met name bedrijven die Skal extra werk bezorgen, moeten rekenen op hogere kosten.

”Daar waar we meer tijd moeten besteden voor aantoonbaarheid, wordt de rekening hoger”, licht Jaap de Vries, directeur van de certificeringsorganisatie voor de biologische landbouw, de plannen toe.

Veel bedrijven die hun bedrijfsvoering goed op orde hebben, zullen niet met een verhoging te maken krijgen. Mogelijk gaan de tarieven voor deze ondernemingen zelfs omlaag, schat De Vries in.

Het geld wat eerder niet in rekening werd gebracht, was afkomstig uit een variabele heffing, die werd geïnd bij bedrijven met een grote omzet. ”Die hebben ervoor gezorgd dat we tot nu toe prijsefficiënt konden werken.” Die variabele bijdrage gaat omlaag, aldus De Vries.

Hij noemt de nieuwe aanpak een gezonde ontwikkeling. ”Het is een prikkel voor bedrijven en zorgt ervoor dat Skal zelf efficiënter te werk kan gaan.” Bovendien verwacht het ministerie van Skal als het Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) dat Skal deze aanpassing in tariefstelling doet.

De plannen zullen eerst op bestuurlijk niveau besproken worden, voordat zij de definitieve aanpak naar de leden communiceren. Hoeveel bedrijven extra of minder gaan betalen, is nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.