Home

Nieuws

Serie internationale agrarische termijnmarkten mogelijk samen

Frankfurt – De aandeelhouders van Deutsche Börse ondersteunen een bod van 9,6 miljard dollar (6,9 miljard euro) of Nyse Euronext. Als de overname door gaat, komen alle agrarische termijnmarkten van internationale betekenis onder één dak. De NYSE Euronext gingvorige week al akkoord met de deal.

De Deutsche Börse is met SIX Swiss Exchange eigenaar van de Eurex-beurs in Frankfurt, de belangrijkste beurs voor de handel in alle soorten aardappelen. De Eurex is ook een kleinere speler in de handel in boter, kaas, magere melkpoeder, edelmetalen en bijvoorbeeld CO2.

NYSE Euronext is eigenaar van de Parijse grondstoffenbeurs MATIF, die in de EU geldt als verreweg de belangrijkste beurs voor granen. De Londense Liffe is eveneens eigendom van NYSE Euronext. Op de beurs wordt ook graan verhandeld maar met name suiker en cacao.

Als de deal doorgaat blijven twee dominante blokken over in de handel in agrarische grondstoffen. Naast de nieuwe speler is dat de CME Group, dat eigenaar is van de sterk agrarische termijnmarkten in Chicago (CBOT en CME) en New York (Nymex), die gericht is op de handel in bijvoorbeeld staal, aardolie en edelmetalen.

Onder NYSE Euronext valt ook de Amsterdamse, Brusselse, Parijse en New Yorkse beurs. Zelfs als deze samengaat met de Duitse beurs rest een keur aan andere machtige aandelenbeurzen, zoals de beurzen van Tokio, Hongkong, Sao Paulo en Londen. Het samengaan van de beurzen zal naar verwachting wel met argusogen worden bekeken door de mededingingsautoriteiten in de VS en Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.