Home

Nieuws

Schademeldingen door overvloedige regen

Doetinchem – Weerschadeverzekeraar Vereinigte Hagel en Agriver hebben schademeldingen gekregen na de overvloedige regenval van afgelopen dagen.

Bij Vereinigte Hagel kwamen tientallen meldingen binnen. ”Op veel plekken is meer dan 50 mm regen gevallen in 24 uur. Daardoor hebben we we schademeldingen ontvangen uit West-Brabant, Zuid-Holland en Flevoland”, zegt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. Hij meldt dat boeren in West-Brabant met een minikraan greppels graven om het water van de ondergelopen percelen af te krijgen.

Verzekeraar Agriver kreeg eveneens een aantal meldingen van waterschade uit West-Brabant. ”Maar het is de vraag of de norm van 75 mm regen in 24 uur of 100 mm 48 uur wordt gehaald”, zegt Marien Boersma van Agriver. De verzekeraar kreeg ook meerdere meldingen van stormschade in graangewassen.

Bij de Onderlinge Weerschade Verzekering OWV waren vrijdag nog geen schademeldingen binnen gekomen. ”De criteria voor regenwater zijn nog niet gehaald. Het gaat dan om 70 mm in 24 uur, 85 mm in 48 uur of 100 mm in 96 uur.

Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant hebben deze week zeer veel regen gehad. In delen van Zuid-Holland viel dinsdag 21mm, woensdag 24 mm en donderdag 70 mm. In West-Brabant viel in drie dagen 111 mm regen, zo blijkt uit de neerslagkaarten van de KNMI. Ook op de Veluwe viel in drie dagen 133 mm regen. In delen van Utrecht viel in dit tijdsbestek 117 mm.

Verzekeraars gaan volgende week de schades taxeren. ”Het is te hopen dat er niet veel meer regen komt. Door de lange droge periode kan de bodem wel wat meer regen verwerken, maar als de bodem door de regen dicht slaat, dreigen de gewassen te gaan rotten”, alsdus Schreuder.

Waterschap De Dommel, in Oost-Brabant meldt dat het neerslagtekort ondanks de regen nog niet geheel is verdwenen. In het waterschapsgebied is een neerslagtekort van 150 mm, terwijl een neerslagtekort van 90 mm normaal is in deze tijd van het jaar. Het waterschap trekt het verbod op beregenen met oppervlaktewater nog niet in, omdat de stroming in het water in de meeste beken nog onder de 10 procent van het gemiddelde blijft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.