Home

Nieuws

SGP wil striktere regels toeslagrechten niet met terugwerkende kracht

Den Haag – De SGP vindt dat de aanscherping van normen voor grond die gebruikt kan worden voor het ontvangen van toeslagrechten niet met terugwerkende kracht kan worden gehandhaafd. Dat blijkt uit kamervragen die SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft gesteld.

Dit voorjaar werden de beleidsregels van de GLB-regeling inkomenssteun aangepast, waardoor op een aantal soorten percelen geen toeslagrechten meer kunnen worden gekregen. Het gaat dan om percelen waar normaal gesproken geen sprake kan zijn van landbouwkundig gebruik, zoals geitenweides, tuinen en paardenbakken. Wanneer een ondernemer aan kan tonen dat er wel sprake is van landbouwkundig gebruik, kan hij ontheffing krijgen.

SGP meldt dat Dienst Regelingen deze regeling met terugwerkende kracht ook voor 2010 toepast, wat leidt tot kortingen bij boeren.

Dijkgraaf vindt dit onterecht, omdat de regeling in 2011 van kracht werd. Via kamervragen wil hij opheldering over de kwestie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.