Home

Nieuws 264 x bekeken

Rusland blijft gericht op zelfvoorzienendheid voedselmarkt

Rostov aan de Don – Rusland wil in de toekomst minder afhankelijk zijn van voedselimporten. Het land is niet bereid alle steun aan met name de vleessector in ruil voor WTO-toetreding op te geven.Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd in een belangrijke toespraak over zijn landbouwpolitiek. Poetin haalde hierin ook fel uit naar Westerse beschuldigingen van Russisch protectionistisme.

Poetin zei dat Rusland stap voor stap meer meester wordt over de eigen voedsel- en agrarische markten. Rusland produceert nu 75 procent van de binnenlandse vleesconsumptie, aldus Poetin, tegen ongeveer 50 procent in 2005. Rusland heeft volgens Poetin bovendien na ernstige droogte in 2009 en 2010 nog altijd meer dan voldoende graan.

Poetin noemt de vleessector als bijzonder belangrijk. Nu nog is Rusland voor een groot gedeelte afhankelijk van met name leveranciers uit Brazilië, zoals JBS en Brasil Foods. De pluimveeproductie is in Rusland sinds 2005 verdubbeld, aldus Poetin, en nu moet de varkenshouderij het voorbeeld volgen.

Poetin weersprak berichten dat landen in het Midden-Oosten Rusland nu straffen door het land niet te laten meedingen bij tenders voor leveringen tarwe. Volgens Poetin wordt Rusland sinds 2007, toen het land meer dan 100 miljoen ton graan oogstte, gezien als een verantwoordelijke graanleverancier.

De premier haalde fel uit naar aantijgingen vanuit de VS en EU dat Rusland de eigen markt ongeoorloofd zou beschermen, De landen zelf maken het voor Russische ondernemingen vrijwel onmogelijk zaken te doen in hun land door een volgens Poetin ongeëvenaarde hoeveelheid voornamelijk nutteloos papierwerk van bedrijven te verlangen.

In feite zijn deze maatregelen puur protectionistisch, aldus Poetin, die zei dat bedrijven soms jaren bezig zijn om het recht te krijgen naar deze markten uit te voeren. De problemen van de Russische bureaucratie liggen vooral bij binnenlandse boeren, aldus Poetin. Zo raakt federaal geld voor landbouwontwikkeling in de provincies of ”oblasts” onverklaarbaar kwijt.

Poetin zei dat Rusland de eigen landbouw tenminste zoveel mag ondersteunen als de VS en de EU, en dat Rusland niet voor toetreding tot de WTO.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.