Home

Nieuws 244 x bekeken

Rundvleesproducenten in problemen door droogte

Brussel – Rundvleesproducten in de EU komen in de problemen vanwege een voertekort. Door droogte is de ruwvoerproductie in Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en delen van Duitsland met ongeveer 40 procent afgenomen.

Dat meldt de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca.

In Frankrijk wordt het verlies geschat op 15,8 miljoen ton ruwvoer. Veehouders moeten alternatieven als stro, granen en soja aankopen om hun voorraden aan te vullen. De kosten worden geschat op zo’n 2,2 miljard euro.

Copa pleit voor Europese maatregelen zoals het openen van de private opslag, of het uitkeren van exportsubsidies. Gevreesd wordt dat er vooral in het najaar veel extra runderen worden geslacht, omdat veehouders de dieren niet meer kunnen voeren. Ook nu meldt het Franse ministerie van landbouw al hogere slachtcijfers dan vorig jaar.

Zowel rundvleesproducenten als melkveehouders stoten meer runderen af. In mei dit jaar werden 161.000 koeien geslacht. Dat is 17 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook het aantal geslachte stieren nam met 94.000 stuks, met 10 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Het geslacht gewicht zou in mei met 5 kilo zijn gedaald ten opzichte van een maand eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.