Home

Nieuws 311 x bekeken

Ruimere EU-norm nitraat in groenten

Zoetermeer - Telers en exporteurs reageren positief op de afgesproken Europese normen voor nitraatgehaltes in groenten.Voor spinazie is nu één Europese ruimere jaarrond-norm opgesteld, waarmee exporteurs makkelijker markten kunnen bereiken. Tot voor kort hanteerden landen als Tsjechië nog eigen normen op basis van eigen gezondheidsonderzoek.

Nu uit recent onderzoek blijkt dat nitraat minder schadelijk is voor de gezondheid als gedacht, is de EU-norm verruimd naar 3.500 milligram per kilo product. In eerdere voorstellen stonden normen van 2.500 en 3.000 opgenomen. “Dat had problemen opgeleverd voor Nederlandse telers”, stelt een specialist van het Productschap Tuinbouw (PT).

Voor de Nederlandse markt zijn de normen nu wel scherper komen te liggen. Nederland had een uitzonderingspositie. Op de eigen markt gold een norm van 4.000 milligram in de zomer. “Die was twee jaar geleden al verlopen, maar de VWA controleerde nog op deze norm.”

Ook de slasector reageert verheugd op de verruiming voor de winternorm voor nitraat. “We konden al goed uit de voeten met de oude norm, maar je had het niet in de hand. De norm is geheel afhankelijk van licht. Sla van de schaduwkant kon zo 500 punten verschillen van de zonkant”, zegt Bert Doelman, voorzitter van de gewascommissie sla van LTO Groeiservice. Voor de zomersla is de norm wel licht verhoogd, laat het PT weten.
Het Europees Parlement moet zich nog uitspreken over de norm.

Of registreer je om te kunnen reageren.