Home

Nieuws

'Roer bij prijsvorming op varkensvleesmarkt moet radicaal om'

Berlijn - Het Bauernverband eist dat het roer bij de prijsvorming in de productie- en handelsketen op de varkensvleesmarkt radicaal wordt omgegooid. Volgens voorzitter Gerd Sonnleitner is dat ’bitter noodzakelijk’.

Aanleiding voor deze noodkreet is de scherpe prijsdaling van afgelopen week. De vleesvarkensprijzen leverden 7 cent in en zijn daarmee beland op 1,53 euro per kilo. Dat is naar de visie van het Bauernverband zodanig laag dat daarmee de kosten niet meer worden terugverdiend.

”Door de sterk gestegen voerkosten zou het vleesprijsniveau minstens 1,80 euro moeten,” constateert Sonnleitner, die het ’totaal onbegrijpelijk’ vindt dat enkele slachterijen het prijsverval bovendien zelf in de hand hebben gewerkt. ”Daarmee is nogmaals een verwoestend signaal aan de handel gegeven. De rendementen van de ondernemingen in de levensmiddelenhandel worden momenteel over de rug van onze varkenshouders uitgevochten.”

Sonnleitner doet daarom een dringend beroep op zowel slachterijen als handel om hun verantwoordelijkheid voor de voedselketen te beseffen en dat besef door te laten werken in de prijsvorming. ”Anders moeten in Duitsland veel boeren het voor gezien houden en hun bedrijf beëindigen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.