Home

Nieuws 3 reacties

Rechter tilt zwaar aan gesjoemel melkveehouder

’s Hertogenbosch – De rechtbank in ’s Hertogenbosch toont nauwelijks clementie met de melkveehouder uit Someren, bij wie in 2009 sprake was van ernstige dierverwaarlozing.

De rechter legde de 48-jarige man vandaag drie jaar gevangenisstraf op, waarvan hij één jaar in de cel moet doorbrengen.

In het vonnis zegt de rechtbank zwaar te tillen aan het feit dat de man in een periode van langer dan een jaar structureel ernstig tekort is geschoten op het gebied van dierverzorging, huisvesting van runderen en opruimen van kadavers. Om zijn fouten te verhullen sjoemelde de veehouder met de oormerken van de dieren.

Dode dieren werden op het erf begraven. Daardoor heeft de veehouder bewust grote risico’s gelopen op het gebied van volksgezondheid en diergezondheid. De veehouder heeft volgens de rechter gehandeld uit economische motieven. ”Mogelijk zijn door zijn toedoen verdachte runderen in de voedselketen terechtgekomen.” De rechter zegt dat om die redenen een forse gevangenisstraf op zijn plaats is – hoger dan wat de officier van justitie heeft geëist. De officier was volgens de rechter te mild in zijn eis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat mij verbaast; Had de omgeving, collega's hier niet kunnen ingrijpen? Het gebeurde kan toch niet onopgemerkt zijn gebleven? Begraven van kadavers is buiten gedaan, dus in de open ruimte.

 • no-profile-image

  Welnee Han, iedereen ziet het, maar steekt geen hand uit.
  Over zo'n geval wordt eerst druk gepraat door de omgeving, Er ontstaan grote verhalen in het dorp. Maar niemand die een hand uitsteekt. Het gezoem omtrent het drama bereikt uiteindelijk ook de plaatselijke overheid en dan komt het op gang. Mensen met problemen hebben niet zoveel vrienden hoor. Winnaars wel, die hebben vrienden.

 • no-profile-image

  Vervang "winnaars" maar door "gelijkgestemden". Vaak hebben ze een gemeenschappelijk doel, maar meer ook niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.