Home

Nieuws

Radioactief rundvlees geserveerd aan Japanners

Fukushima – Bij een grote vleesverwerkende fabriek in Tokio is radioactief besmet vlees gevonden. Het vlees is verkocht aan tenminste acht restaurants in Japan.

Het vlees (437 kilogram totaal) kwam van dieren van een bedrijf in Minami-Soma, in de buurt van de noodreactor in Fukushima. De cesiumwaarde die in het rundvlees zijn aangetroffen was 2.300 becquerel per kilogram, ruim boven het maximale toelaatbare van 500.

De dieren zijn besmet geraakt door het eten van besmet hooi, dat buiten en zonder afdak bewaard was. Uit testen bleek dat het hooi 75.000 becquerel cesium bevatte, ruim boven het maximum van 300 becquerel.

Na de kernramp in maart dit jaar heeft het Japanse ministerie veel geld uitgetrokken om de grond in het getroffen gebied op te schonen. Inspecties moeten voorkomen dat besmette producten – met name agrarische producten en voedingsmiddelen – uit het gebied naar het buitenland of Japanse klanten worden verkocht. Experts zetten echter vraagtekens bij de kwaliteit van de inspecties bij runderen omdat dit niet centraal is georganiseerd.

Nadat bekend was geraakt dat besmet vlees is verkocht aan restaurants wil Japan de frequentie van testen van koeien nu verhogen naar minstens één rund per koppel. Tot nu toe is slechts 1 procent van het geëxporteerde vlees onderworpen aan een test (dat zijn 45 testen tot nu toe).

Of registreer je om te kunnen reageren.