Home

Nieuws

Rabobank ziet rol Nederland als handelsland veranderen

Utrecht – Nederland ziet de komende jaren de rol als handelsland veranderen. Minder producten zullen fysiek via Nederland worden gedistribueerd, maar Nederland houdt wel een belangrijke regiefunctie in de handel. Dat schrijft de Rabobank in het rapport ’Global sourcing en de groothandel’.

Nederland heeft volgens de rapporteurs een aandeel van circa 3,7 procent in de wereldhandel. Tegelijk is Nederland slechts verantwoordelijk voor 1 procent van de wereldwijde productie van goederen. De Nederlandse bevolking is slechts 0,25 procent van de wereldbevolking.

Ongeveer driekwart van het handelsoverschot dat Nederland realiseert komt uit de voedingssector. Volgens de Rabobank moet Nederland blijven investeren in efficiëntere productie en distributie. Binnenlandse productie is vaak interessanter, aldus de bank, dan productie in lagelonenlanden.
Producten kennen toenemend een kort leven, aldus Rabobank, en het is beter voor het milieu wanneer producten minder kilometers afleggen. De groothandel kan door productie vlakbij ook sneller inspelen op grillige consumententrends met dus stijgende omzetkansen.

Rabobank ziet de positie van de Rotterdamse haven voor bestemmingen in Midden- en Oost-Europa afnemen. Deels is dit het gevolg van de mogelijke opkomst van een Roemeense haven in Constanza. De EU gaat hier mogelijk fors investeren. ”Geografisch gezien is het aantrekkelijk vanuit het Suezkanaal rechts af te slaan naar Constanza.”

Voor de agribusiness is de opkomst van Constanza mogelijk minder relevant. De grote import van agrarische producten komt uit Zuid-Amerika, waarvoor Rotterdam, Amsterdam en Vlissingen logische aanlegplaatsen blijven. Voor de export van graan uit het gebied rond de Zwarte Zee kan Constanza wel een alternatief vormen voor Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.