Home

Nieuws

Rabobank ziet kans op daling agrarische grondprijzen VS

Utrecht – De kans bestaat dat de prijs voor landbouwgrond in de VS over drie tot zeven jaar dalen. De daling zal gematigd zijn en prijzen zullen zeker niet crashen.

Voor het komende jaar geldt dat hoge grondstofprijzen de prijs van grond nog opvoeren, Dat schrijft de onderzoeksafdeling van de Rabobank (FAR) in het rapport ’Blowing the farmland bubble’ over de grondmarkt in de VS.

De prijs van agrarische grond is de laatste tien jaar gestaag gestegen. De meest productieve grond is in prijs 20 tot 70 procent in prijs gestegen. Voor goede grond in Iowa wordt nu circa 10.000 euro per hectare betaald. De stijging is het gevolg van een aantal factoren, aldus de Rabobank. De coöperatieve bank noemt de stijging van grondstofprijzen (graan, soja, suiker), lage rentes en een beperkt beschikbaar areaal.

Vice-president van de FAR Sterling Liddell noemt een crash ”onwaarschijnlijk” omdat de stijging het gevolg is van fundamentele economische processen, zoals een groeiende vraag naar voedsel en opkomende economieën. ”De factoren achter luchtbellen zijn het kopen en verkopen door speculanten.”

Het zijn juist boeren die de laatste jaren meer actief zijn als kopers op de grondmarkt. ”Dat feit is duidelijk bewijs dat er momenteel geen door speculanten opgeblazen luchtbel is. Verbeterde marges voor boeren maken dat het komende jaar en mogelijk de komende twee jaar de prijs verder stijgt.”

Het gebrek aan opvolging voor boeren vormt volgens FAR een belangrijke gevaar die de grondmarkt onder druk kan zetten. Datzelfde geldt in mindere mate maar op kortere termijn voor de rente. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft de rente die het berekend aan commerciële banken teruggeschroefd tot bijna 0 procent. Wanneer de economie aantrekt zal deze rente, en daarop volgend de rente die commerciële banken berekenen aan bedrijven, stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.