Home

Nieuws 2222 x bekeken

Rabobank dagvaardt Boerenleen Vermogensbeheer

Amsterdam – Rabobank heeft Boerenleen Vermogensbeheer gedagvaard voor het gebruiken van een naam die Rabobank zou toebehoren. Volgens de bank bestaat het risico dat mensen de kakelverse onderneming Boerenleen en Rabobank verwarren.

Boerenleen, een eenmanszaak van Sibbe Jan Noppert zelf wil zich positioneren als een alternatieve agrarische financier, al bestaan rond het bedrijf nog veel vraagtekens.

De jonge oprichter van Boerenleen, hij is 24 jaar oud, vraagt vermogende agrariërs en families om 50.000 euro ’aan het werk te zetten’ bij Boerenleen. Noppert, die nog bedrijfseconomie en financiering studeert aan de Universiteit van Amsterdam, wil niet exact zeggen waar het geld naartoe gaat. Het is daarmee onduidelijk hoe Noppert de hoge rentes die hij investeerders op zijn website belooft waar kan maken. ”Als ik de plannen vrijgeef, pikken de banken, boeren of pensioenfondsen de plannen zelf op. Ik ben twee jaar bezig geweest de plannen te ontwikkelen.”

Noppert belooft mensen die geld in Boerenleen stoppen voor drie jaar een rente tussen de 4 en 5 procent. Bij een looptijd van tien jaar biedt Noppert 5,3 tot 5,8 procent. Ook biedt Noppert zogeheten zero-coupons aan: obligaties waarbij de rente opgespaard wordt tot en met het laatste jaar en dan in één keer word uitgekeerd met het ingelegde bedrag.

Noppert zelf heeft geen ervaring als financier. Noppert probeert met bijeenkomsten in hotels in Wolvega en Eindhoven mensen te overtuigen van zijn plannen. Noppert probeerde eerder zonder succes een pluimveehouderij in India op te zetten. De Rabobank bleek niet bereid het benodigde kapitaal, 30.000 euro, te lenen. Noppert ontwikkelde ook andere plannen, waaronder een uitzendbureau in Letland, maar zag hier uiteindelijk vanaf. Wel zette Noppert vijf jaar geleden met enkele anderen een teakplantage van 4 hectare op in India. Deze komt volgens de Fries over vijftien jaar in productie als de bomen volgroeid zijn.

Noppert wilde eerst een bank opzetten maar dit bleek vergunningstechnisch ingewikkeld. Hij kon de benodigde 5 miljoen euro eigen vermogen niet bijeen brengen. Noppert schreef vergeefs dertig Amerikaanse pensioenfondsen en 78 Japanse banken aan om kapitaal te verkrijgen of een samenwerkingsverband te sluiten. Een reis naar Japan waarbij Noppert bij een aantal banken kort op gesprek kwam, resulteerde niet in krediet of een samenwerkingsverband.

Of registreer je om te kunnen reageren.