Home

Nieuws

Rabo sterkst, SNS zwakst in stresstest

Utrecht - Van de vier geteste Nederlandse banken komt Rabobank als sterkste uit de vrijdag gepubliceerde Europese stresstesten. SNS Bank kwam als zwakste Nederlandse bank uit de bus.

In het meest negatieve scenario daalde de core tier 1-ratio van Rabobank tot 10,8 procent eind 2012. In dit scenario daalde de kapitaalratio van SNS tot 7 procent.

SNS wijt de verslechtering van de financiële positie in dit scenario aan een voorgestelde daling van de waarde van vastgoed. SNS heeft een grote vastgoedpositie die het concern al langere tijd parten speelt.

De Jager tevreden over banken

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is tevreden met de uitkomst voor de Nederlandse banken van de Europese stresstest. ,,Alle Nederlandse banken zijn weer positief uit de test gekomen. Dat is goed nieuws, want de stresstest is verbeterd en er wordt strenger gecontroleerd dan vorig jaar’’, aldus de minister.

,,Belangrijk is ook dat nu veel meer details over de positie van individuele banken duidelijk is geworden. Dit maakt de bankensector transparanter voor beleggers.’’

De Jager stelt dat De Nederlandsche Bank (DNB) de uitkomsten van de stresstest gebruikt in het toezicht op de instellingen en mede aan de hand van deze uitkomsten het gewenste kapitaalniveau bepaalt. Dat wordt uiteindelijk voor iedere instelling afzonderlijk bepaald, waarbij de risico’s die specifiek zijn voor een instelling worden meegenomen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.