Home

Nieuws

PvdA en PvdD willen verbod diertransporten langer dan twee uur

Den Haag – De Partij voor de Dieren en PvdA hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van bevindingen van Eyes on Animals. De dierenwelzijnsorganisatie constateerde veel misstanden bij diertransporten vanuit  Europa naar Turkije. Ook bij het  Nederlands-Duitse bedrijf Keus en Mollink werd een transport van wrak vee op video vastgelegd.

Marianne Thieme (PvdD) en Tjeerd van Dekken (PvdA) concluderen dat er ondanks toezeggingen van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in april nog geen verbeteringen zijn bij de diertransporten. Bleker deed toezeggingen overtreders hard aan te pakken.

Met de Kamervragen roepen de partijen nogmaals op een einde te maken aan diertransporten die langer duren dan twee uur. PvdD vindt tevens dat veehandel en diertransporten onder toezicht moeten komen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Partij voor de Dieren benadrukt dat een aangenomen motie van haar hand, waarin ze vraagt om de controle op veetransporten en in slachthuizen niet meer door de sector zelf, maar door de overheid te laten uitvoeren, nog niet is uitgevoerd.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft op deze motie gereageerd dat hij vindt dat de overheidscontrole op de sectorcontrole, zoals dat nu gebeurt, voldoende is.

Of registreer je om te kunnen reageren.