Home

Nieuws 155 x bekeken

Protest tegen verhoging Britse keuringskosten

Londen – De Britse Food and Environment Research Agency Fera is van plan de kosten voor importkeuringen van planten en snijbloemen fors te verhogen.

In sommige gevallen is zelfs sprake van een verdubbeling van het tarief. Volgens de Fresh Produce Consortium zijn de verhogingen buitensporig en ook niet nodig en vormen ze een bedreiging voor de Britse handel in deze producten.

”De voorgestelde verhoging tot in sommige gevallen honderd procent is onaanvaarbaar. De sector moet niet opgezadeld worden met de buitensporige kosten voor wat een sterk inefficiënte dienst blijft. Fera moet integendeel zelf kijken waar het besparingen kan maken en haar middelen richten op waar de werkelijke problemen liggen”, zegt directeur Nigel Jenny van de FPC.

Volgens Jenny zullen sommige sectoren grote moeite hebben om dergelijke kosten te absorberen. Hij vreest ook dat Groot-Brittannië minder concurrerend wordt, waardoor de handel zich naar elders in Europa gaat verplaatsen. Volgens de FPC zijn de risico’s op plantenziekten van verse producten minimaal. ”Fera moet haar middelen richten op waar de werkelijke risico’s liggen en een meer efficiënte en kostenbewuste dienst leveren aan verantwoorde importeurs en hun agenten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.