Home

Nieuws 433 x bekeken

Proef met Afrikaantjes voor vergisting

Wijster – In het noorden van het land wordt onderzoek gedaan naar de geschiktheid van Afrikaantjes voor vergisting. Het project Biogas uit Groene Aaltjesbestrijders wordt uitgevoerd door het kennisinstituut HLB, de Proeftuin Noordbroek en Proces Groningen. Het project wordt gefinancierd door de provincies Drenthe en Groningen.

Het onderzoek richt zich vooral op het winnen van biogas uit Tagetes (Afrikaantje), meldt het HLB in een nieuwsbrief. ”Het gewas wordt in de eerste plaats geteeld om schadelijke bodemaaltjes te bestrijden, maar is waarschijnlijk ook geschikt voor de productie van biogas. Het gewas kan een goed alternatief zijn voor energiemaïs, waar nadelen aan kleven met betrekking tot bodemgezondheid en landschappelijke waarde.”

Het onderzoek in 2011 richt zich op de productie van droge stof, de gasproductie en de gevolgen voor de bodemgezondheid. In Noordbroek ligt een proefveld met bemestingsregimes en zaaitijdstippen. Op deze locatie wordt ook de combinatie Tagetes en raketblad in één teelt getest, zodat mogelijk vrijlevende aaltjes en aardappelcystenalen tegelijk kunnen worden bestreden.

In Drenthe liggen twee proeflocaties, waar de oogstbaarheid en de drogestofopbrengst van Tagetes wordt getoetst. De deelnemers aan het project willen het onderzoek volgend jaar opschalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.