Home

Nieuws

'Productiedaling aardbei niet veroorzaakt door arbeid'

Zundert – De geschatte productiedaling in aardbei wordt niet veroorzaakt door het arbeidstekort, denken marktpartijen.

De belangrijkste veiling in het West-Brabantse aardbeiengebied, Veiling Zundert, geeft aan dat er weliswaar sprake is van een verminderde aanvoer, maar vindt het weinig aannemelijk dat het tekort aan bekwaam personeel hiervan de oorzaak is.

Ook Fonds Mertens, van Veiling Hoogstraten, dat in deze periode de grootste afnemers is van de aardbeien uit West-Brabant, gelooft niet dat er een probleem is met een arbeidstekort. ”Voor zover ik heb kunnen zien, zijn de meeste telers goed bij met oogsten.”

Adjunct-directeur Ralph Bogers van Veiling Zundert, vindt dat de conclusie die ZLTO trekt naar aanleiding van een enquête door telers, te kort door de bocht gaat. ”Ik denk dat het te makkelijk gezegd wordt.”

Bogers wijst erop dat 2010 een uitzonderlijk seizoen was, met een ’enorme toeloop van aardbeien’. Het warme weer zorgde toen voor een recordaanvoer bij Veiling Hoogstraten. Dit jaar is het seizoen eerder van start gegaan en hebben de afgelopen weken voor een dip gezorgd, wat het gat in de productie zou verklaren.

Veiling Zundert vertegenwoordigt een kleine honderd aardbeientelers in het West-Brabantse gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.