Home

Nieuws

'Problemen douane veroorzaakte misstanden diertransport'

Almelo – De veewagen van transportbedrijf Keus en Mollink uit Almelo waarin Eyes on Animals misstanden fotografeerde heeft twee dagen aan de Turkse grens moeten staan. Dat verklaart volgens eigenaar Henkjan Keus waarom de dieren geen stro meer hadden in de wagen, tijdens een controle van de dierenwelzijnsorganisatie.

”We doen ons werk zo goed mogelijk, maar er zijn omstandigheden waar je zelf geen invloed op hebt. Dan kunnen dingen mis gaan. Bij dit rundertransport vanuit Hongarije bleken zes stieren te zitten die te licht waren om Turkije in te mogen. ”Ik heb hierover veel contact gehad met de opdrachtgevers van het transport. Uiteindelijk zijn de zes stieren afgeladen, maar het duurt vervolgens twee dagen voordat de papieren in orde zijn zodat je verder kunt. Dan sta je daar te wachten met de dieren”, zegt Keus. Terugreizen is volgens de transporteur ook geen optie, omdat de Hongaarse dierenartsen het transport al gekeurd hebben.

Keus heeft het gevoel dat de acties op zijn bedrijf persoonlijk zijn gericht. ”De informatie is ook niet volledig gegeven. We zijn drie kilometer na de grens gelijk gestopt om stro, voer en water aan te vullen voor de dieren. Dat wordt in de informatie van Eyes on Animals niet genoemd”, aldus Keus. Hij ontkent niet dat de foto’s van het rundertransport in één van zijn vrachtwagens is gemaakt. ”Bij het opladen van de dieren worden ze gekeurd. Als er vervolgens onderweg iets gebeurt met het vee, heb je daar weinig invloed op. Dode dieren mogen bovendien niet uit de vrachtwagens worden gehaald van de Turkse autoriteiten. Wij zouden ook liever zien dat alle transporten probleemloos verlopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.