Home

Nieuws 390 x bekeken

Prijzen rundvlees sterk gestegen

Utrecht – De prijzen voor rundvlees in de zes belangrijkste rundvleesproducerende landen zijn fors gestegen. Dat meldt de Rabobank International in een kwartaalbericht over de rundvleesproductie in de wereld.

Ook voor het derde kwartaal blijven de prijzen hoog. Bij een te sterk stijgende prijs bestaat echter de kans dat de consument meer gaat kiezen voor andere soorten vlees dan rundvlees, waarschuwt de Rabobank in zijn analyse.

Vergeleken met het eerste kwartaal stegen de prijzen in Uruguay met 12 procent. In Australië en de Verenigde Staten stegen de prijzen met 11 procent. Brazilië noteert een stijging van 3 procent, Argentinië 1 procent en Canada 2 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar ligt het prijsniveau 25 procent (VS) tot 49 procent hoger (Uruguay).

De productie van rundvlees is met deze prijsniveaus een stuk aantrekkelijker geworden. In veel landen is er sprake van sterk gekrompen rundveestapels die nu weer in opbouw zijn. De veestapels waren de afgelopen jaren gekrompen onder invloed van de matige prijzen voor rundvee en de gestegen voerprijzen.

Een andere factor die van belang is, is de situatie in Japan. De aardbeving en de tsunami die er op volgde, en de problemen met de kerncentrales van Fukushima hebben gezorgd voor een sterk gedaalde rundvleesproductie in het land.

Voor de komende periode wijst de Rabobank op de problemen in de Eurozone rond de financiële positie van Griekenland. De kans op een nieuwe dip in de economische ontwikkeling is niet denkbeeldig met alle gevolgen voor de vraag naar en de consumptie van rundvlees.

Ook de ontwikkelingen in China en Brazilië zijn van invloed. In beide landen is sprake van een sterk groeiende economie, waar de overheden ingrijpen om de inflatie af te remmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.