Home

Nieuws

'Positie topgebied tuinbouw in gevaar door Ehec-crisis'

Den Haag - Een mogelijk faillissement van honderden tuinbouwbedrijven, - maar ook vervolgschade voor toeleveranciers - brengt de continuïteit van het topgebied tuinbouw in gevaar.

Dat is de strekking van een brief van LTO, VNO-NCW en Greenport Holland aan premier Rutte. Via de impact op bedrijven en toeleveranciers zal de impact op de economie van de Greenports groot zijn, denken de partijen. Daarom vragen de partijen het kabinet zich sterk te maken voor een spoedige toelating van een crisiskartel. “Er wordt in Brussel indringend gesproken met het departement concurrentie”, zegt LTO Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten.

De glastuinbouw ziet kans om na de Ehec-crisis de afzetstructuur te verbeteren, maar daarvoor moeten bedrijven nu door de storm geholpen worden. Ook wil de keten productie beter borgen voor voedselveiligheid en dat sterker uitdragen. Zo heeft Greenport Holland donderdag in Holland branding als extra thema opgenomen.

In de brief aan Rutte spreken deze partijen groot respect uit voor de inzet van staatssecretaris Henk Bleker. Ook willen de partijen dat de garantstellingsregeling uit 2010 heropend wordt. Dat moet de mogelijkheden voor herfinanciering door banken vergroten door een garantstelling van de overheid.
Na de zomer wil LTO Glaskracht ook weer via enquêtes onder leden een onderzoek doen naar de financiële positie van bedrijven in de keten.

Of registreer je om te kunnen reageren.