Home

Nieuws

Piek interventie tomaat in staart regeling

Zoetermeer – In de laatste week van de Europese opkoopregeling in de Ehec-crisis liep het volume interventie sterk op, blijkt uit een overzicht van het Productschap Tuinbouw.

Dat was vooral bij tomaat het geval. In ruim een week (21 tot 30 juni) is 15,8 miljoen kilo tomaat aangeboden voor de opkoopregeling. Over drie weken bezien komt het interventievolume tomaat daarmee op 37,5 miljoen kilo.

Daarmee was driekwart van het volume van de regeling in die week ingevuld met tomaat. Daarvoor werd in de opkoopregeling 33,2 cent per kilo vergoed. Voor paprika lag het bedrag op 44,4 cent per kilo. Hiervan werd tot 30 juni 2 miljoen kilo doorgedraaid.

Tomatentelers ontvangen daardoor voor interventie naar schatting 12 miljoen euro uit het noodfonds; komkommertelers 4 miljoen euro. Voor paprikatelers is het bedrag rond een miljoen euro. De werkelijke schade ligt opgeteld ruim boven de 100 miljoen euro.

In de laatste week liep het areaal dat uit productie werd genomen verder op naar 488 hectare. Ook hiervoor wordt een vergoeding uit het noodfonds uitgekeerd, maar het is niet duidelijk hoe groot dat bedrag is. Van de 488 hectare betreft het vooral geruimde komkommerkassen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.