Home

Nieuws

Oppositie wil geen uitstel snavelkapverbod

Den Haag - Oppositiepartijen PvdA en Partij voor de Dieren willen dat het uitstel op het snavelkapverbod wordt teruggedraaid.

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) verleende de pluimveehouderij deze week tien jaar extra tijd om alternatieven te zoeken voor het snavelkapverbod. Aanvankelijk zou het verbod op 1 september ingaan, maar Bleker geeft nog tijd tot 2021.

PvdA en PvdD hebben Kamervragen gesteld over het besluit van Bleker. Zij willen na het zomerreces met de staatssecretaris in debat over de kwestie.

De positie die de PVV inneemt in het parlement is cruciaal. In het dagblad Trouw zegt woordvoerder Dion Graus dat snavelbranden niet van deze tijd is en dat de PVV zich er tegen zal verzetten. Tegelijk meldt de PVV-woordvoerder ook dat "de kippen elkaar natuurlijk ook niet moeten gaan doodpikken. Ik wil van de pluimveehouders horen wat er mogelijk is. Van de deskundigen zoals dierenartsen wil ik weten hoe pijnlijk de snavelkap is."

Onderzoek van Livestock Research van Wageningen UR leverde eerder dit jaar de conclusie op, dat er nog geen goede alternatieven voorhanden zijn voor het snavelkappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.