Home

Nieuws 200 x bekeken

Opnieuw gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Rusland

Parijs – In de Russische regio Tver zijn opnieuw gevallen van Afrikaanse varkenspest aan het licht gekomen.

Dit meldt de internationale veterinaire organisatie OIE. Er is virus gevonden bij een wild zwijn en ook bij varkens van een landbouwbedrijf. Ook in de Kaukasus, in de regio Krasnodar in de zuidelijke regio’s van Rusland is een nieuw geval van de ziekte vastgesteld op een bedrijf met 4.900 varkens.

Sinds 2007 is de Afrikaanse Varkenspest steeds verder opgerukt in Rusland. De ziekte kwam vanuit Georgië Rusland binnen en woedde eerst alleen in de zuidelijke regio’s. De laatste maanden is de ziekte echter ook al vastgesteld verder naar het noorden in West-Rusland en rond Sint Petersburg.

Vorige week sprak de Russische Chief Veterinary Officer de vrees uit dat de ziekte zich zou kunnen verspreiden over geheel Europees Rusland. Een uitroeiingsprogramma van de ziekte zou rond de 400 miljoen euro kosten, maar is tot nu toe niet goedgekeurd door de Russische autoriteiten.

De oprukkende Afrikaanse varkenspest baart ook de Europese varkenshouderij zorgen. Tegen de ziekte is geen vaccin beschikbaar. De enige manier om de ziekte de baas te worden is via ruimingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.