Home

Nieuws

Novib: droogte treft 10 miljoen Afrikanen

Nairobi - Hulpverleners in de Hoorn van Afrika doen wat ze kunnen, maar hebben niet genoeg eten en drinken voor iedereen. Door de droogte hebben circa 10 miljoen mensen er dringend hulp nodig, zegt specialist Don van Luijn van Oxfam Novib in Naïrobi.

Water en voedsel zijn erg schaars in Somalië, Kenia en Ethiopië. In het gebied heeft het al 2 jaar vrijwel niet geregend. ,,In Somalië kunnen we nu 0,6 van de circa 2,5 miljoen hulpbehoevenden helpen'', aldus Van Luijn. ,,We hebben echt meer financiële hulp nodig, zoals via giro 555.''

De Britse tak van Oxfam heeft dit weekend 70 ton voedsel naar Ethiopië gestuurd. Daarvan kunnen 60.000 mensen een paar dagen vooruit.

Van Luijn vertelt dat in de getroffen landen wel eten te koop is op de markt, maar alleen voor extreme bedragen. ,,De prijzen zijn enorm geëscaleerd. De mensen kunnen het niet meer betalen''. Ook is er veel behoefte aan schoon water. ,,Het water wat de mensen nu drinken, is vuil. Mensen krijgen daar diarree van en sterven door uitdroging.'' Verder hebben hulpverleners nog tenten nodig en andere basishulpmiddelen.

Van Luijn meent dat de internationale gemeenschap te laat heeft gereageerd op de noodsituatie in Afrika. ,,Een jaar geleden was al duidelijk dat er een hongersnood dreigde'', kritiseert de hulpverlener. ,,Inmiddels zijn er duizenden mensen overleden door de droogte. Nu bezwijken zo'n 100 kinderen per dag.''

In Kenia melden zich elke dag circa 1600 mensen bij het kamp Dabaab, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. ,,De mensen sterven daar op de drempel van het kamp, als ze na dagen lopen in de rij staan voor de registratie'', vertelt Van Luijn, die hoopt dat Kenia snel een tweede kamp opent.

De Oxfam Novib-medewerker stelt dat de hulpverlening nog zeker enkele maanden nodig is. De eerste oogsten zijn pas in december te verwachten. De vraag is of die voldoende zijn, voegt hij eraan toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.