Home

Nieuws 234 x bekeken

'Noodvaccinatie alleen mogelijk bij MKZ en KVP'

Den Haag – Noodvaccinatie voor het leven is op dit moment alleen mogelijk bij uitbraken van klassieke varkenspest en mond- en klauwzeer (MKZ). Dat schrijft Staatssecretaris Henk Bleker in een brief over het dierziektebestrijdingsbeleid aan de Tweede Kamer.

Bij MKZ zal er echter altijd eerst enige tijd verloren gaan omdat eerst bekend moet zijn om welke virusstam het gaat en welk vaccin er moet worden toegepast. In de tussentijd zal er preventief geruimd moeten worden. Voor varkenspest is een vaccin beschikbaar dat tegen alle virusvarianten werkzaam is en meteen kan worden toegepast.

Ook bij vogelpest is het probleem dat er per virusstam een passend vaccin moet worden toegepast. Voor dat zo’n vaccin beschikbaar is, is er al veel tijd verlopen. Bovendien is vaccinatie van grote aantallen pluimvee zeer arbeidsintensief en duur. Preventieve ruimingen zullen dus blijven toegepast bij uitbraken van vogelpest, verwacht Bleker.

Voor ziekten als Afrikaanse varkenspest en Afrikaanse paardenpest zijn geen vaccins beschikbaar. Ruimingen zullen dus ook bij uitbraken van deze ziekten een belangrijk bestrijdingsmiddel blijven, aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.