Home

Nieuws

Nijmeegs onderzoek effect bestrijdingsmiddel naar Efsa

Den Haag - Een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar de mogelijke effecten bij jongens door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zal onder de aandacht van de Europese voedselveiligheidsautoriteit worden gebracht.

Dat meldt staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. De Partij van de Dieren heeft de staatssecretaris gevraagd naar de mogelijkheden van een vervolgonderzoek op het Nijmeegse onderzoek. De Nijmeegse onderzoekster Marijn Brouwers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud vond aanwijzingen voor een mogelijk verband tussen blootstelling van zwangere vrouwen aan bestrijdingsmiddelen en het niet indalen van teelballen van hun zoontjes. Het onderzoek was globaal en op basis van statistische verbanden. Het onderzoek wees niet in de richting van bepaalde middelen.

Bleker zegt dat de Europese Unie moet oordelen over de effecten van werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen. Hij zal aan de Efsa vragen of de voedselveiligheidsautoriteit het wenselijk en noodzakelijk acht dat er verder onderzoek wordt gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.