Home

Nieuws

Nieuwe fruitvlieg rukt op

Zoetermeer – Nederlandse fruittelers worden gewaarschuwd voor de mogelijke komst van een gevaarlijke nieuwe fruitvlieg, die veel schade aan kan richten in diverse fruitgewassen. Het gaat om de Drosophila suzukii, een fruitvliet met gevlekte vleugels.De fruitvlieg komt van oorsprong uit Azië, maar dook in 2008 plotseling op in Noord-Amerika en bijna gelijktijdig in Italië. Inmiddels zijn er ook in Spanje en de zuidelijke regio’s van Frankrijk vruchtbesmettingen geconstateerd.

Het is reden geweest voor de Europese gewasbeschermingsorganisatie (EPPO) om een Pest Risk Analysis (PRA) op te stellen voor de fruitvlieg.

In het ledenblad voor fruittelers meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) dat de opkomst van de fruitvlieg zorgwekkend is. “Zowel de kans op introductie, vestiging als verspreiding is groot”, aldus de NFO. “Daar komt bij dat een aantasting een grote economische impact kan hebben.”

De NFO geeft aan dat de vlieg nog niet in Nederland is aangetroffen. De kans op introductie zou het grootst zijn door import van aangetaste vruchten uit Zuid-Europa. Vooral fruitbedrijven die geïmporteerd product doorverkopen lopen veel risico.

De fruitvlieg is met name schadelijk voor steenfruitgewassen als pruimen, perziken en kersen, maar is ook aangetroffen op diverse zachtfruitsoorten, waaronder blauwe bes en aardbei. Amerikaanse onderzoekers gaven in 2010 al aan zeer bezorgd te zijn over de schadelijke effecten van de fruitvlieg.

De vlieg blijkt bovendien moeilijk te bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.