Home

Nieuws 278 x bekeken 5 reacties

NVV zeer bezorgd over varkensprijsontwikkeling

Odiliapeel – De scherpe daling met 4 cent van de slachterijnoteringen in Duitsland baart NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg grote zorgen. ”De rek raakt er zo langzamerhand volledig uit bij de varkensbedrijven. Wij krijgen bovendien signalen dat dat ook in de voerwereld het geval is. Voerbedrijven hebben ook steeds meer geld uitstaan en zitten wat dat betreft aan hun taks.”

Naar aanleiding van de huidige situatie komt er binnenkort een crisisoverleg waaraan LTO, NVV, de banken en de vertegenwoordigers uit de voersector deelnemen, zo meldt Zwanenburg.

De NVV-voorzitter ziet geen reden waarom de prijs zo hard omlaag moet. Hij verwijt de huidige ontwikkeling vooral de Duitse slachterijen. ”Het spel wordt in Duitsland gespeeld. Wij zien dat het aanbod van varkens niet overdreven groot is en dat de vleeshandel redelijk doorloopt. Er zijn kennelijk andere krachten die ervoor zorgen dat de prijs niet mag stijgen.” Zwanenburg zegt te vermoeden dat mogelijk bepaalde afzetcontracten van Duitse slachterijen met Russische afnemers of afnemers in andere derde landen een rol spelen bij deze ontwikkeling. Hij wijst in dat verband ook op de ontwikkeling van de zeugennotering: ”Je zou toch verwachten dat juist die notering omlaag zou gaan, maar hij blijft gelijk. Er worden toch echt meer zeugen aangeboden op het ogenblik. Voor mij is dat een signaal dat er toch vreemde dingen gaande zijn. Kennelijk mag de prijs niet boven de € 1,60 komen.”

Vandaag werden nieuwe berekende kostprijzen bekend voor biggen en varkensvlees. Tussen de huidige notering en de berekende vleeskostprijs zit zo’n 30 cent. Vermeerderingsbedrijven leggen zeker 20 euro toe per big.

De huidige ontwikkeling in de vleesprijs zal zeker ook zijn weerslag hebben op de biggenprijzen de komende week, verwacht Zwanenburg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Heb besloten om de varkens op een vierkante meter op te leggen , is jammer voor de vermeerderaar maar de prijs moest 6€ boven nvvv zijn .de overige biggen moeten maar snel naar het slachthuis en niet naar de mesterij ik kan er niet blijvend geld bijstoppen
  Denk ook JE KAN BETER JE WOORD BREKEN DAN JE NEK

 • no-profile-image

  Nvv Varkens prijs -7 ct
  Biggen onveranderd 37 euro goed bezig Nvv
  Heb besloten geen biggen meer op te leggen ,kan ze namelijk ook niet meer betalen ,hoop dat mijn fokker als hij ze niet kan plaatsen ze over 4 maanden met winst kan verkopen ,als scharelvarken uit de wei.

 • no-profile-image

  stopen nu het niet meer kan

 • no-profile-image

  NVV biggen is € 35.-

 • no-profile-image

  Sorry WW maar gisteren middag om 17.30 uur werd er vlogens mij toch over 37 gesproken en om 18.30 uur niet meer .
  Voor mijn beslissing helpt het niet meer .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.