Home

Nieuws 213 x bekeken

'Mogelijk snoeien in overlegstructuur tuinbouw'

Den Haag -  Het tuinbouwbedrijfsleven wil iets doen aan de versnippering van overlegorganen in de tuinbouw. Bij de inrichting van een nieuwe topstructuur zullen mogelijk organen sneuvelen, is de verwachting van belangenorganisatie Greenport Holland.

“Op een thema als duurzaamheid zijn er 26 vormen van overleg in verschillende deelsectoren. Het zou goed zijn daar concentratie toe te passen of in ieder geval de neuzen dezelfde richting op te krijgen”, stelt een woordvoerder van Greenport Holland namens voorzitter Loek Hermans. Op verschillende thema’s bestaan dergelijke spagettistructuren die tegen het licht worden gehouden.

Donderdag werd Greenport Holland officieel opgericht en stemde het bedrijfsleven in met grote lijnen van een nieuwe structuur voor de tuinbouw. Dat is de uitwerking van de voorstellen van het topteam tuinbouw en uitgangsmateriaal met in de aansturing een belangrijke rol voor Greenport Holland, kennisinstellingen en overheid.

Na de zomer besluiten branche-organisaties over voorstellen voor een nieuwe structuur. Een aantal zaken is niet ingevuld in de voorlopige plannen, zoals vertegenwoordiging. Krijgen ondernemers een rol in de uitvoering, of doen branche-organisaties dat, stelt VGB-voorzitter Herman de Boon.
Het wachten is ook op de takendiscussie in het productschap en het politieke besluit over de schappen, stelt Greenport Holland. Het lijkt dat innovatie en duurzaamheid tot kerntaken van het PT blijven behoren. Over promotie bestaat discussie op dit punt.

Of registreer je om te kunnen reageren.