Home

Nieuws 195 x bekeken

Mogelijk besmette fenegriekzaden verkocht bij tuincentra

Den Haag - Mogelijk zijn er fenegriekzaden verkocht bij twee Limburgse tuincentra die besmet zijn met de Ehec-bacterie. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Consumenten die fenegriekzaden en zadenmixen met fenegriek hebben gekocht bij Tuincentrum Peeters in Arcen of bij Tuincentrum Daniëls in Vlodrop, worden geadviseerd de producten niet te gebruiken, maar terug te brengen naar de winkel of weg te gooien. Dat geldt ook voor de ontkiemde groente van deze producten, adviseert de VWA.

De twee tuincentra hebben de zaden afgenomen van een Duits bedrijf waar mogelijk met Ehec besmette fenegriekzaden zijn verhandeld. Dat blijkt uit Europees traceringsonderzoek. De VWA heeft de producten die nog bij de tuincentra aanwezig waren, meegenomen voor onderzoek naar sporen van de schadelijke bacterie.

De terughaalactie is een voorzorgsmaatregel, zegt de VWA. Uit het bemonsteringsonderzoek moet blijken of sprake is van een Ehec-besmetting. Het gaat om de producten ‘Keimsprossen Asia-Mishung’ en ‘Keimsprossen Bockhornklee’, beide verkocht onder de merknaam Sperli.

De VWA blijft onderzoeken of nog meer fenegriekzaden die door Europa zijn aangemerkt als mogelijke besmettingsbron, zijn verkocht in Nederland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.