Home

Nieuws

Minder H1N1 vaccinaties door blaastest

Christchurch - Een blaastest die een immuunreactie tegen het H1N1 virus bij mensen meet kan het aantal griepvaccinaties flink terugdringen.

Dit blijkt uit onderzoek uit Nieuw Zeeland die voorlopige resultaten met de blaastest hebben gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Breath Research. Met de test kan worden aangetoond of mensen al eerder zijn besmet met het virus en hoeven dan wellicht niet meer gevaccineerd te worden tegen het virus. Dit kan het aantal vaccinaties enorm omlaag brengen.

Volgens de uitvinders van de blaastest worden vaak onnodig veel mensen ingeënt bij een griepuitbraak. Doordat er vaak een beperkte hoeveelheid vaccinaties beschikbaar zijn kan door middel van de test een schifting worden gemaakt tussen de mensen die het vaccin het meeste nodig hebben.

De test meet het uitgeademde molecuul stikstofmonoxide. Dit is de eerste keer dat een blaastest eventueel kan worden gebruikt voor het H1N1 virus. Dit soort testen worden al wel ingezet voor het aantonen van astma en longkanker.

De onderzoekers gaan de test nog specificeren voor andere moleculen die gelinkt zijn met een immuunrespons tegen het H1N1 virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.