Home

Nieuws

Meer rundvlees Japan besmet met radio-actieve straling

Tokio – De Japanse overheid heeft opnieuw radioactieve-straling op rundvlees gevonden. Het vlees komt van dieren van een boerderij in Asawakwa op zo’n 60 km van de zwaar beschadigde Dai-Ichi-kerncentrale in Fukushima. De dieren kregen rijststro te eten uit een met radioactieve straling besmet gebied.

In het rijststro is 97.000 becquerel cesium per kg aangetroffen door inspecteurs. De boerderij voerde de laatste drie maanden 42 runderen af naar slachthuizen in de prefecturen Chiba, Kanagawa, Miyagi en Tokio. De regering staat niet meer dan 300 becquerel cesium per kg toe. Greenpeace Japan vraagt de overheid nu niet langer rundvleesproductie van binnen 80 km van de kerncentrale toe te staan.

De overheid stelt dat het rijststro is geoogst in het voorjaar, waar normaliter veel vroeger wordt gestopt met oogsten. De overheid stelt het controleren van voeding op radioactiviteit niet verplicht. Wel bestaan regionale, op vrijwilligheid gebaseerde testschema’s. Volgens het Japanse persbureau Kyodo overweegt de regering nu de commerciële slacht van dieren uit Fukushima te schorsen.

Het nieuws volgt een week na de eerste vondst van radioactief vlees. Het betrof 437 kg rundvlees van een boerderij in Minami-Soma, een stad 30 km van de kerncentrale. In het vlees is 2300 becquerel cesium per kg. Fukushima staat in Japan bekend om de productie van hoogwaardig Wagyu-vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.