Home

Nieuws

Meer landen bepleiten ruimere compensatie uit Ehec-fonds

Zoetermeer – Nederland en België krijgen steun van enkele andere EU-lidstaten om meer telers te compenseren uit het Ehec-noodfonds. Het gaat daarbij om vergoeding voor partijen die afgezet zijn tegen absolute bodemprijzen.

De uitkering van het noodfonds in juni stelt als voorwaarde dat partijen gestort moesten worden (interventie), maar veel telers konden of wilden dat niet en namen genoegen met prijzen van vaak enkele centen per kilo. Dat heeft tot de grootste schade geleid bij bedrijven, stelden Nederlandse afzetorganisaties later.

Op 19 juli vergaderen de EU-landbouwministers. Nederland en België willen de voorwaarden voor uitkering van het noodfonds dus verruimen binnen het beschikbare budget van 210 miljoen euro. Vandaag werd bekend dat Spanje de claim op dat fonds mogelijk zal verlagen. Dat kan tot gevolg hebben dat meer ruimte ontstaat voor vergoedingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.