Home

Nieuws 225 x bekeken

Massaal het water in: oproep aan kabinet

Rijswijk - Op zo'n twaalf locaties door het hele land zijn zondagmiddag in totaal enkele honderden mensen in het water gesprongen om aandacht te vragen voor schoon (oppervlakte-)water.

Ook elders in Europa werd op deze manier gepleit voor het zuiver houden van water. Onder meer de Gelderse Milieufederatie en het waterschap Veluwe haakten aan bij de actie.

Op het Heerderstrand op de Veluwe zorgde Olga Commandeur van Nederland in Beweging voor een warming-up waarna iedereen op hetzelfde moment in het water sprong.

De actie Big Jump is bedacht door een Franse milieuorganisatie. Er zijn in Nederland al wat lokale initiatieven voor Big Jump en de actie wordt inmiddels door een aantal natuur- en milieuorganisaties ondersteund. Ook de Nederlandse Natuur- en Milieufederaties, waar de Gelderse Milieufederatie bij is aangesloten, steunt het initiatief al langer. De Gelderse afdeling organiseerde vorig jaar een regionale BigJump. Het waterschap doet voor het eerst mee.

Volgens een woordvoerder is het oppervlaktewater in Nederland nu stukken schoner dan in de jaren '70, maar lijkt de kwaliteit ervan de laatste jaren toch weer te dalen. "Daarom is onze oproep vooral gericht op het huidige kabinet, dat gaat bezuinigen op natuur- en milieuorganisaties. Die helpen nou juist om het water schoon te houden.''

Of registreer je om te kunnen reageren.