Home

Nieuws

MRSA blootstelling slachthuispersoneel geen extra risico

Den Haag - Transporteurs en slachthuispersoneel komen vaker in aanraking met de MRSA bacterie dan de rest van de bevolking. Het vormt echter geen extra risico.

Dit concludeert het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De kans dat MRSA wordt aangetroffen bij transporteurs en slachthuispersoneel die met levende varkens in contact komen, is respectievelijk 22 en 10 procent. Dat is duidelijk meer dan bij de rest van de bevolking. Alleen is het extra risico voor deze beroepsgroepen gering omdat de MRSA bacterien vaak nog geen kans hebben gehad om zich te vermeerderen.

Een langdurige besmetting met MRSA kan optreden als de bacterie de tijd heeft gekregen om zich te hechten en te vermeerderen. Zowel bij de mens als bij het varken gebeurt dit meestal in de neus en op de huid. Besmette varkens kunnen grote aantallen MRSA uitscheiden waardoor de kans op overdracht naar de mens aanzienlijk toeneemt. Bij varkens die tijdens transport of in het slachthuis voor het eerst worden blootgesteld aan MRSA hebben de bacteriën nog niet de kans gekregen zich te vermeerderen. Het bestaande risico van MRSA voor transporteurs en slachthuismedewerkers neemt door contact met deze varkens daarom nauwelijks toe, zegt BuRO.

Wel adviseert BuRO de ministers van ELI en VWS om informatie over MRSA die relevant is voor de betreffende beroepsgroepen, beschikbaar te stellen aan werkgevers en op te laten nemen in de arbocatalogus. De werkgevers kunnen deze informatie gebruiken om de risico’s binnen hun bedrijfstak te identificeren en hun werknemers hiervan op de hoogte te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.