Home

Nieuws 193 x bekeken

Legpluimveehouders lopen tientallen miljoenen eiergeld mis

Doetinchem – Legpluimveehouders hebben dit jaar tientallen miljoenen eiergeld misgelopen wegens de dramatisch lage eierprijzen.

Het vakblad Pluimveehouderij becijfert dat de Nederlandse legpluimveehouders in het eerste half jaar van 2011 bij elkaar zo’n 85 miljoen euro minder eiergeld hebben ontvangen dan gemiddeld in de eerste zes maanden van de afgelopen vijf jaar.

Het vakblad is bij die berekening uitgegaan van een productie van 5 miljard eieren, waarvan 35 procent kooieieren en 65 procent scharreleieren, en een gemiddeld verschil in kale NOP-richtprijs over alle gewichtsklassen wit en bruin van € 1,40 bij kooi- en € 1,88 bij scharreleieren tussen de eerste jaarhelft van 2011 en de eerst jaarhelft van 2006 tot en met 2010.

De producentenprijs voor eieren zakte begin dit jaar in als gevolg van een dioxine-affaire in Duitsland en is die klap niet te bovengekomen wegens overproductie van vooral scharreleieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.