Home

Nieuws

'Leghennen voelen zich goed in Rondeelstal'

Wageningen – De Rondeelstal lijkt goed aan te sluiten bij de gedragsbehoeften van de leghennen. Dat concludeert onderzoeker Thea van Niekerk van Wageningen UR op basis van gedrags- en welzijnsonderzoek aan de hennen die in de eerste Rondeelstal in Barneveld worden gehouden.

De Dierenbescherming handhaaft op basis van dit onderzoek de derde ster van het Beter Leven- keurmerk voor dit systeem.

De Rondeel-kippen van 53 weken oud bleken veel minder angst te hebben voor mensen en onbekende objecten dan dieren uit andere systemen. Ook waren de dieren veel nieuwsgieriger, zo bleek uit het gedragsonderzoek.

De hennen van de eerste ronde bleken zich goed thuis te voelen in de Rondeelstal en maakten goed gebruik van de mogelijkheden die hun werden geboden voor de uitoefening van hun natuurlijk gedrag. Bij één afdeling van 6.000 dieren werden als proef de snavels niet bekapt. Dit leidde in de praktijk niet tot extra problemen in de vorm van verenpikkerij.

Of registreer je om te kunnen reageren.