Home

Nieuws

Land van herkomst straks verplicht op etiket

Straatsburg – Een ruime meerderheid van het Europees Parlement (EP) is voorstander van verplichte herkomstetikettering op onverwerkt vlees, zuivel, fruit en groente. Binnen drie jaar moeten alle producenten in de EU aan de nieuwe regels voldoen.

Dat bleek woensdag tijdens de plenaire stemmingen in Straatsburg. Eerder had de milieucommissie van het EP zich al positief uitgelaten over dit plan. De plaats van herkomst hoeft alleen op het etiket te worden vermeld indien het gaat om een product met een enkel ingrediënt.

Het EP vindt dat etiketten op levensmiddelen simpeler en duidelijker moeten zodat consumenten bewuste keuzes kunnen maken. Labels moeten daarom beter leesbaar worden, allergie-informatie bevatten en de invriesdatum vermelden. Ook moet duidelijk worden aangegeven wanneer er gebruik is gemaakt van imitatieproducten, zoals zogenoemde nepkaas.

Over het aangenomen voorstel is eerder overeenstemming bereikt met de lidstaten. Volgens europarlementariër en rapporteur Renate Sommer is dat een moeizaam proces geweest en gaan de plannen minder ver dan zij had gehoopt. De Europese Commissie gaat deze nu uitwerken tot wetgeving. Commissaris John Dalli (volksgezondheid) hoopt dat de nieuwe regels kunnen helpen obesitas en chronische ziekten terug te dringen.

Vanaf het moment van publicatie van de wetgeving krijgt de voedingsmiddelenindustrie drie jaar de tijd om zich daarop voor te bereiden. De Nederlandse koepelorganisatie FNLI zegt blij te zijn dat de verplichte herkomstetikettering alleen geldt voor onverwerkt vlees. De organisatie vindt het wel jammer dat er niet is gekeken naar alternatieve manieren om consumenten te informeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.