Home

Nieuws 375 x bekeken

'Lab on a chip' spoort besmettingen op

Nijmegen - Een besmetting met een ziekteverwekkende bacterie of virus is in het vervolg binnen een halfuur op te sporen en vast te stellen. Dat is mogelijk met het 'lab on a chip', dat de Nijmeegse chemici Floris Rutjes en Niek Kunst hebben ontwikkeld.

De wetenschappers hebben een prijs gewonnen voor het maatschappelijk belang van hun kleine, draagbare apparaatje, zo maakte de universiteit dinsdag bekend.

Het draagbare instrument herkent bijvoorbeeld de Ehec-bacterie op groente en fruit. Maar het is ook geschikt voor het vaststellen van besmettingen als de ziekenhuisbacterie MRSA of een norovirus in een verpleeghuis, waarvan de bewoners ernstige buikloop krijgen.

Hoogleraar Rutjes en onderzoeker Kunst gaan het prijzengeld gebruiken om een marktonderzoek te doen voor hun labje. Twee andere Nijmeegse onderzoekers kregen eveneens een geldbedrag om verder te werken aan een aan het brein gekoppelde app, waarmee mensen met een spraakhandicap toch gewoon kunnen praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.