Home

Nieuws 182 x bekeken

LTO blij met uitspraak over tewerkstellingsvergunningen

Den Haag - LTO Nederland is blij met de uitspraak van de rechter over de verstrekking van tewerkstellingsvergunningen aan tuinders. Nu kunnen deze tuinders toch gebruik maken van de Roemenen en Bulgaren die ze nodig hebben om de laatste vacatures voor seizoenwerk in te vullen.

Volgens LTO is de uitspraak een erkenning van de problemen waar minister Henk Kamp (SZW) en het UWV de tuinders mee hebben opgezadeld.

De bestuursrechter in Den Haag deed vrijdag uitspraak in het beroep dat zestien Brabantse tuinders met steun van LTO instelden tegen recente beslissingen van het UWV. De bestuursrechter stelt dat het UWV niet hard heeft kunnen maken dat in de kaartenbakken genoeg uitkeringsgerechtigden beschikbaar zijn en dat een aantal uitzendbureaus voldoende mensen uit andere EU-landen kan leveren. Volgens de bestuursrechter is het nieuwe beleid van het UWV in strijd is met de beginselen van behoorlijk bestuur en getuigt het niet van een evenwichtige belangenafweging.

LTO is vooral blij met de erkenning voor de moeilijkheden die ondernemers ondervinden van de werkwijze van het UWV. "De rechter heeft alle argumenten bevestigd die we de afgelopen maanden samen met de tuinders aanvoerden tegen het beleid van minister Kamp", stelt Peter van Heumen, portefeuillehouder Sociaal-economisch beleid van ZLTO.

Onduidelijk is wat de uitspraak betekent voor de langere termijn. LTO Nederland meent dat de reeds behandelde dossiers opnieuw aan deze uitspraak getoetst moeten worden. Van Heumen: "Daar zullen we ons sterk voor maken. Want we blijven ons inzetten voor een beleid waarbij ondernemers voor hun laatste onvervulde vacatures gebruik kunnen maken van de tijdelijke inzet van Roemenen en Bulgaren en voor een vrij verkeer van werknemers uit deze landen per 1 januari 2012."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.