Home

Nieuws 203 x bekeken 1 reactie

LTO Noord teleurgesteld over besluit zoutwinning

Zwolle – Het bestuur van de afdeling LTO Noord Franekeradeel/Harlingen is teleurgesteld over het besluit van het Rijk om de zoutwinning in Noordwest Fryslân pas over tien jaar naar de Waddenzee te verschuiven.

Minister Verhagen schrijft in een Kamerbrief over deze kwestie dat winning onder land door zoutfabriek Frisia tenminste tot 2021 door moet kunnen gaan. Dit vanwege de bedrijfscontinuïteit van Frisia.
De afdeling van LTO Noord is van oordeel dat dit besluit de streek niet langer op achterstand mag houden. De schade aan de waterhuishouding van agrarische gronden is door de bodemdaling zodanig groot en wordt nog groter, dat uitstel van het schadeherstelprogramma niet langer verantwoord is.
Groen licht voor verdere bodemdaling over een groter gebied dient de schadefondsen te openen die speciaal voor dit doel zijn ingericht.

Afdelingsvoorzitter Siemen Cnossen: ”Voor het schadeherstelprogramma is het nu of nooit. Het kan niet zo zijn dat de streek op schadeherstel moet blijven wachten, terwijl Frisia gewoon met bodemdaling door kan blijven gaan”. Cnossen doet een dringend beroep op gemeente, provincie, Wetterskip en andere betrokken partijen om nu de handtekeningen te gaan zetten en in rap tempo de schade aan de waterhuishouding in het gebied te repareren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wanneer is het brein uit de tuinbouwsector geschikt om toe te passen voor strooi zout?

Of registreer je om te kunnen reageren.