Home

Nieuws

LLTB waarschuwt voor dieseldiefstal

Roermond – De Limburgse landbouworganisatie LLTB roept boeren en tuinders op alert te zijn op diefstal van diesel.

”We krijgen de laatste maanden steeds meer meldingen van diefstal van diesel uit trekkers bij beregeningsinstallaties”, aldus een woordvoerder van de LLTB. In sommige gevallen wordt ook ingebroken in bedrijven om diesel uit landbouwvoertuigen te stelen.

De politie in Noord- en Middenlimburg zegt geen signalen te hebben van een hausse van brandstofdiefstal. ”Dit jaar is er slechts één geval bekend van brandstofdiefstal, en dat was in februari”, aldus een woordvoerder van de politie. LLTB verwacht dat veel boeren geen aangifte doen bij de politie, wanneer er enkele tientallen liters brandstof uit de tank zijn gehaald, omdat dit lastig te bewijzen is. ”Maar vanuit verschillende afdelingen krijgen we wel berichten over diefstal.”
LLTB adviseert boeren en tuinders om machines niet onbeheerd achter te laten en alert te zijn. ”Als het twee weken niet nodig is om te beregenen, laat de trekker dan niet op het land staan”, geeft LLTB als voorbeeld.

De organisatie vermoedt dat de diefstal het gevolg is van hoge brandstofprijzen, ook al is de rode dieselolie niet te gebruiken in auto’s. ”Er wordt aan de grens veel gecontroleerd op rode dieselolie. En wanneer het een keer gebruikt is in een auto, blijft je het zien”, aldus de woordvoerder.
LLTB meldt ook dat er een toename is van het aantal diefstallen van nieuwe machines en gereedschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.